Dezvoltarea programului național de screening în cancerul colorectal
Prof. Cristian Gheorghe, Conf. Mircea Manuc
Clinica de Gastroenterologie a Institutului Clinic Fundeni București a aplicat pentru programele POCCU legate de dezvoltarea și implementarea unui program național de screening în cancerul colorectal (proiectele ROCCAS I și II).
1. Programul ROCCAS I – cod SMIS 128106 – “Dezvoltarea și implementarea la nivel național a cadrului organizatoric necesar inițierii screeningului în cancerul colorectal” – (Valoare proiect: 22.949.605,43 RON)
Conf. Dr. Mircea Mănuc a fost desemnat manager de proiect. Proiectul este dezvoltat și implementat în parteneriat cu cu Institutul Național de Sănățațe Publică. In acest proiect a fost dezvoltat un standard unic național pentru implementarea screeningului în cancerul colorectal în Romania precum și metodologia de dezvoltare si derulare a proiectelor pilot de screening în 4 regiuni desemnate (Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, București-Ilfov).
În acest proiect de anvergură s-a pornit de la capitalizarea expertizei și experienței Consiliului Științific coordonat de Prof. Cristian Gheorghe. Consiliul a inclus următorii experți (Prof. Mircea Beuran, Prof. Marcel Tanțău, Prof. Mariana Jinga, Prof. Dan Gheonea, Prof. Eugen Dumitru, Prof. Vasile Drug, Prof. Dana Dobru, Prof. Adrian Goldis, Conf. Mihai Ciocîrlan) și a beneficiat si de expertiza oferită de alți experți internaționali coordonați de Prof. Carlo Senore printre care îi amintim pe Prof. Cesare Hassan, Prof. Michal Kaminski, prof. Evelien Dekker.
Rezultatul a fost un pachet de protocoale, proceduri, formulare standardizate și o strategie de testare, diagnostic, tratament, monitorizare, ținându-se cont si de necesitatea asigurării unui continuum în managementul acestor pacienți.
Dificultatea majoră a metodologiei a constat în armonizarea celor 3 componente diferite:
1. Recomandările UE privind strategia de screening
– Screening organizat la nivel național în populația țintă de 50-75 ani
– Existența unui registru național pentru screening cu capacitatea de a relaționa cu registrul de cancer
– Utilizarea testului FIT cantitativ ca prim test de screening
– Utilizarea colonoscopiei la cei FIT pozitivi
– Asigurarea calității la toate nivelurile
2. Reglementările privind fondurile FSE ca implementare tehnică
– Metodologie specială de finanțare
– Metodologie specială pentru raportarea datelor (POCCU – FORM)
– Oferirea de servicii unor grupuri care provin din populația vulnerabilă (60%)
– Limitarea implementării în timp până la sfârșitul anului 2023
3. Realitățile româneșți
– Populație greu accesibilă
– lipsa unui registru național de cancer
– Flux de screening specific
– Utilizarea unui chestionar de risc de cancer
– Implicarea activă a medicului de familie
– Utilizarea ONG-urilor pentru informare, educare, invitare, recrutare activă, transport către laboratorul de endoscopie a populației vulnerabile
În cadrul acestui proiect au fost realizate pana in prezent următoarele obiective :
1. Registrul național de screening în cancer colorectal
Aplicația informatică are acces parolat destinat furnizorilor de servicii medicale și a fost dezvoltată în scopul centralizării datelor esențiale referitoare la pacienții testați în screening, dar și pentru monitorizarea ulterioară a celor screnați. Acest registru va fi utilizat și validat de proiectele regionale pilot.
Designul de registru elaborat, implementat în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică include nu numai populația examinată și rezultatele testelor, ci și buletine endoscopice și histopatologice standardizate care se completează online de către realizatorul procedurilor. Baza de date este tezaurizată de Institutul Național de Sănățațe Publică, impreună cu celelalte registre de screening aflate in implementare.
Acesta are posibilitatea de a evalua trasabilitatea activităților clinice, endoscopice și histopatologice și de a monitoriza parametrii de calitate ai fiecărei intervenții atât la nivel individual cât și pentru întregul proces.
* Buletinul endoscopic standardizat
Registrul permite înscrierea (și implicit evaluarea) următorilor parametri (pot fi vizualizate in anexă componente din fluxul informatic adresat medicului endoscopist) :
– Calitatea pregătirii (scala Boston)
– Comorbiditățile și medicația cronică
– Sedarea (scor ASA, tip, doză, durată)
– Procedura colonoscopică propriu-zisă (timp total, timp retragere, tip leziuni, proceduri diagnostice/terapeutice efectuate)
– Standardizarea leziunilor polipoide/tumorale) – clasificarea NICE și Paris
– descrierea leziunilor serrate
– descrierea altor leziuni diagnosticate
– Incidente, accidente, complicații (tip, cauză, terapie adresată) – pot fi raportate evenimente apărute până la 14 zile post-procedural
* Buletinul histopatologic standardizat
Registrul permite evaluarea în cascada a fiecărei piese bioptice sau rezecții endoscopice (pot fi vizualizate in anexă componente din fluxul informatic adresat medicului anatomo-patolog):
– Descrierea, caracterele morfologice si clasificarea adenoamelor
– stadialziarea displaziei
– Descrierea adenoamelor malignizate si evaluarea rezectiilor acestora folosind clasificările Haggit si Kikuchi
– Descrierea leziunilor serrate
– evaluarea marginilor de rezectie a polipilor rezecati
– Recomandarea pentru monitorizare ulterioară (în funcție de diagnosticul final endoscopic și histopatologic
2. Organizarea la nivel național a cursurilor de pregătire
Acestea sunt dedicate medicilor implicați în implementarea screeningului (medici de familie, gastroenterologi, anatomo-patologi).
A fost stabilită o curriculă de pregătire pentru medicii de familie, pentru gastroenterologi (colonoscopia de screening, buletinul endoscopic standardizat), anatomo-patologi (dg. Histopatologic si buletinul standardizat)
Au fost pregătiți 439 medici de familie și 22 gastroenterologi, pe parcursul a 7 cursuri (on-line, hybrid, live) pentru medicii de familie, respectiv 2 cursuri de endoscopie live (care a inclus si o componentă de hands-on training) Vor mai fi pregătiți în anul acesta încă minim 150 specialiști (medici de familie, gastroenterologi, anatomo-patologi)
3. Elaborarea documentelor si formularelor subsecvente screeningului
Au fost elaborate toate documentele de implementare a screeningului, documentele de raportare către OIR, materiale informative pentru populatia screenată, etc.
– Invitația la screening
– Consimțământul informat pentru screening/colonoscopie,
– acordul GDPR
– Formulare subsecvente proiectelor POCU (fișa încadrare grup tintă, declarația de eligibilitate grup țintă, raportare activități către OIR)
– Chestionarul de risc pentru cancer colorectal
– interpretarea unui rezultat FIT negativ / pozitiv
– Buletinul endoscopic standardizat cu formularele adiacente
– Buletinul histopatologic standardizat cu formularele adiacente
Beneficii prezumate:
Prin intermediul acestui sistem se vor putea obține rapoarte valoroase în ceea ce privește evoluția anuală și pe categorii de vârstă a prevalenței în cadrul populațiilor testate. Informațiile astfel obținute vor constitui date certe pentru dezvoltarea măsurilor/strategiilor/politicilor publice ulterioare în vederea diminuării efectelor cancerului colorectal în Romania.
2. Proiectul – ROCCAS II -Sud-Muntenia SMIS- 136828 “Furnizarea serviciilor de sănățațe din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce a leziunilor precanceroase colorectale. (finanțare 23.859.231,79 RON)
Manager de proiect a fost desemnat Prof. Cristian Gheorghe. Proiectul este dezvoltat și implementat în parteneriat cu fundațiile „RENAȘTEREA pentru educație, sănătate și cultura și Centrul romilor pentru politici de sănătate – SASTIPEN”.
Dintre obiectivele proiectului amintim 50000 teste FIT de predat, 2104 colonoscopii de efectuat, 60% din persoanele screenate încadrate în categoriile vulnerabile,
În decembrie 2021 au debutat activitățile de screening propriu-zis pentru regiunea Sud-Muntenia. După 3 luni de implementare propriu-zisă, datele registrului de screening consemnează:
– Nr medici de familie implicați în prezent: 44
– Cel mai mare număr de persoane/medic examinate: 460
– Nr. a primelor vizite (24 martie 2022) – 7727
– Nr teste FIT oferite – 7598
– Persoane vulnerabile – 70,1%
– Rata de returnare a testelor FIT – 83%
– Procentul de pozitivitate – 5,42%
– Procentul de teste neconcludente – 1,09%
– Rata de acceptare pentru colonoscopie: 75%
– Nr. de colonoscopii – 129
– Procentul de leziuni polipoide – 60%
– Număr de cancere – 6 cazuri
În acord cu recomandările experților internaționali, după 10000 teste FIT returnate și evaluarea colonoscopică subsecventă a celor pozitivi, se face o analiză ad-interim de evaluare a indicatorilor de proces. Datele actuale se suprapun pe cifrele optime recomandate de ghidul European de Asigurare a Calității în Screeningul cancerului colorectal.
Acest fapt permite ca evaluarea inițială a rezultatelor proiectelor ROCCAS I și II Sud-Muntenia să fie una pozitivă, analizele de etapă și analiza finală a tuturor celor 4 piloți regionali va permite finalizarea unei metodologii de screening adaptate realităților românești, extensia piloților în regiunile care nu au beneficiat în prima etapa de aceste programe, extensia în regiunile deja pilotate și în final un roll-out la nivel național. Evident că este vorba de un proces de durată, experiențele naționale din alte țări UE relevând un interval posibil de 10 ani.
Mai mult decât atât, e nevoie de un efort susținut din partea tuturor celor implicați în proiectele pilot pentru a le duce la bun sfârșit până la finalul anului viitor.
Suplimentar, dezvoltarea registrului de screening în general și a buletinului endoscopic standardizat în particular va permite asigurarea calității colonoscopiei, în conformitate cu recomandările ESGE, și mai mult decât atât, va permite extensia calității și în activitățile de colonoscopie în afara programului de screening.
Date la zi legate de proiectele ROCCAS I și Roccas II vor fi prezentate și la al 41-lea Congres de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă Bucureşti 2022.