Generalităţi

SRED este o societate deschisa, care vine in ajutorul tinerilor rezidenti sau specialisti in gastroenterologie in pregatirea lor in endoscopie prin organizarea de manifestari stiintifice, workshop-uri exploratorii si sesiuni de hands-on training.

Conducerea SRED si-a propus mai multe obiective educationale

  • Re-evaluarea atestatului de endoscopie digestivă, inclusiv în funcţie de cerinţele diplomei EU de gastroenterologie
  • Organizare de sesiuni hands-on (3-5 zile, 3-5 persoane / staţie lucru,efectuarea de      polipectomii, mucozectomii, hemostază, puncţii fine aspirative, etc.)
  • Promovarea tinerilor
  • Acordarea de premii, burse de calatorie la congrese E.U.
  • Knowledge support
  • Networking

AVANTAJELE de a fi membru SRED

– Posibilitatea de dual-membership ESGE/SRED cu taxa redusa

– Taxa de participare redusa la conferintele nationala si la manifestarile stiintifice organizate de SRED

 

– Premii din partea SRED la conferintele nationale

– Informatii privind cursurile de endoscopie organizate de SRED sau cu membrii SRED

– Diploma de membru SRED

 

– Aparitia numelui in lista membrilor SRED aflata pe website-ul societatii

STATUTUL SOCIETATII ROMANE DE ENDOSCOPIE DIGESTIVA

CAPITOLUL I.
DATE GENERALE

  1. Numele societatii este SOCIETATEA ROMANA DE ENDOSCOPIE DIGESTIVA (SRED). Inregistrarea societatii este in Romania.
  2. Societatea Romana de Endoscopie Digestiva (SRED) este o rganizatie autonoma profesional-stiintifica reunind medicii specialisti care practica endoscopia digestiva si medicii rezidenti in gastroenterologie.
  3. Societatea Romana de Endoscopie Digestiva prezinta autonomie structurala, functionala si economica.

CAPITOLUL II.
SCOPUL SI OBIECTIVELE GENERALE ALE SRED.

  1. Scopul si obiectivele generale ale societatii sunt:
    1. Sa promoveze endoscopia digestiva diagnostica si terapeutica in Romania, sa actioneze pentru mentinerea onoarei si prestigiului acesteia, cat si pentru interesele membrilor SRED.
    2. Sa organizeze intalniri periodice ale membrilor SRED in cadrul simpozioanelor anuale si congreselor.
    3. Sa initieze si sa organizeze studii multicentrice pentru evaluarea epidemioogica a afectiunilor digestive in Romania.
    4. Sa propuna Ministerului Sanatatii si Familiei sistemul de organizare si conditiile de acreditare ale unitatilor de endoscopie digestiva precum si programele nationale de dezvoltare a endoscopiei in Romania.
    5. Sa propuna Colegiului Medicilor si Ministerului Sanatatii si Familiei sistemul de organizare a competentei si conditiile de obtinere a dreptului de practica in endoscopia digestiva.
    6. SRED stabileste in conformitate cu programul Ministerului Sanatatii si Familiei necesarul de aparatura endoscopica si repartitia teritoriala a ei.
    7. SRED propune si negociaza cu Colegiul Medicilor din Romania si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate conditiile de efectuare a endoscopiei digestive precum si costurile prestatiilor specifice diagnostice si terapeutice.
    8. SRED actioneaza pentru stimularea interesului privind cercetarea stiitifica a medicilor tineri prin realizarea de concursuri dotate cu premii din fondul societatii cu ocazia manifestarilor anuale, precum si acordarea de burse pentru specializare si perfectionare in strainatate.
    9. SRED actioneaza pentru aderarea la organismele similare inernationale si dezvoltarea colaborarii cu acstea, prin participarea la manifestari stiintifice si organizarea de schimburi de experienta.
    10. SRED va edita periodic Buletine informative si un supliment annual al “Romanian Journal of Gastroenterology” in care se vor publica atat recomandari recente din literatura de specialitate cat si lucrari originale.

CAPITOLUL III.
MEMBRII SOCIETATII ROMANE DE ENDOSCOPIE DIGESTIVA

  1. Membri SRED pot fi membri titulari, membri asociati, membri onorifici.
  2. Membri titulari. Membri titulari ai SRED pot deveni medicii cu cetatenie romana, cu specialitatea de gastroenterologie, medicii rezidenti de gastroenetrologie si medicii cu Certificat de competenta in endoscopia digestiva eliberat de Ministerul Sanatatii si al Familiei.
  3. Membrii asociati ai SRED pot deveni medicii cu specialitatea de gastroenterologie sau rezidenti de gastroenterologie cu alta cetatenie decat cea romana.
  4. Membri onorifici sunt persoanele din tara sau strainatate care prin activitatea lor au adus o contributie semnificativa in dezvoltarea Endoscopiei Digestive romanesti sau internationale.
  5. Modalitatile si conditiile de a deveni membru SRED sunt urmatoarele:
    1. Membri titulari. Persoanele care doresc sa devina membri ai SRED trebuie sa completeze un formular tip si sa prezinte o recomandare din partea unui membru al Comitetului de Conducere a Societatii sau a unui Presedinte de filiala. Formularul de inscriere impreuna cu recomandarea se trimit la Secretariatul SRED, iar decizia de inscriere in societate se discuta in cadrul sedintelor Comitetului de Conducere.
    2. Membri asociati. Persoanele care doresc sa devina membri asociati trebuie sa completeze un formular asemanator cu acela pentru membri titulari SRED indicand in plus Societatea la care sunt membri titulari.
    3. Membri onorifici pot fi personalitati ale endoscopiei din Romania sau strainatate. Diploma de membru de onoare este acordata prin votul Comitetului de conducere a SRED.