STATUTUL SOCIETATII ROMANE DE ENDOSCOPIE DIGESTIVA
Descarcă Statutul in format PDF
Actualizat în 28 Iunie 2024
Acest statut reglementează organizarea și funcționarea Societății Române de Endoscopie Digestivă înființată în anul 1994.
CAPITOLUL I Date generale
1. Numele societății este SOCIETATEA ROMÂNĂ DE ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ (SRED). Înregistrarea societății este în România.
2. Societatea Română de Endoscopie Digestivă (SRED) este o organizație autonomă profesional științifică care reunește medicii rezidenți, specialiști sau primari interesați de endoscopia digestivă.
3. Societatea Română de Endoscopie Digestivă prezintă autonomie structurală, funcțională și economică.
CAPITOLUL II Scop și obiective
4. Scopul și obiectivele generale ale societății sunt:
a. Să promoveze endoscopia digestivă diagnostică și intervențională în România, să acționeze pentru menținerea prestigiului acesteia, cât și pentru interesele membrilor SRED.
b. Să organizeze întâlniri periodice ale membrilor SRED în cadrul simpozioanelor anuale și congreselor.
c. Să inițieze și sa organizeze studii multicentrice pentru evaluarea afecțiunilor digestive în România.
d. Să propună Ministerului Sănătății sistemul de organizare și condițiile de acreditare ale unităților de endoscopie digestivă precum și programele naționale de dezvoltare a endoscopiei în România.
e. Să propună Colegiului Medicilor din România și Ministerului Sănătății sistemul de organizare a competenței și condițiile de obținere a dreptului de practica în endoscopia digestivă.
f. SRED acționează pentru stimularea interesului privind cercetarea științifică a medicilor prin realizarea de concursuri dotate cu premii din fondul societății cu ocazia manifestărilor anuale, precum și acordarea de burse pentru specializare și perfecționare în străinătate.
g. SRED acționează pentru aderarea la organismele similare internaționale și dezvoltarea colaborării. cu acestea, prin participarea la manifestări științifice și organizarea de schimburi de experiență.
h. SRED se va implica activ în educația medicală continuă a tuturor membrilor săi, prin toate canalele disponibile: internet, publicații scrise, workshop-uri, simpozioane și congrese, inclusiv prin cursuri hands-on sau cu live-demo, etc.
CAPITOLUL III Membrii
5. Membrii SRED sunt medici rezidenți, specialiști sau primari în specialitatea gastroenterologie, medicină internă, chirurgie generală și alte specialități cu un interes deosebit în studiul endoscopiei digestive.
6. Toți membrii vor achita o taxă anuală (până la data de 31 decembrie a anului anterior), a cărei valoare va fi stabilită de către Consiliul Director, taxele fiind vizualizate în site-ul SRED, .
7. Modalitățile și condițiile de a deveni membru al SRED: persoanele care doresc sa devină membrii ai SRED trebuie să completeze un formular tip (disponibil pe site-ul SRED), iar decizia de înscriere va fi luată în Consiliul Director.
CAPITOLUL IV Drepturile membrilor
8. Drepturile membrilor sunt următoarele:
a. Dreptul de a fi ales în Consiliul Director al SRED, cu respectarea condițiilor de eligibilitate stabilite de Adunarea Generală.
b. Participarea la alegerea Consiliului Director.
c. Participarea la sesiunile, simpozioanele și congresele organizate de SRED, participarea făcându-se cu taxă redusă.
d. Dreptul de a primi gratuit informările periodice editate de SRED, atat cele din mediul virtual cât și cele tipărite.
e. Membrii SRED pot face propuneri privind tematica manifestărilor și locul de desfășurare, propunerile fiind apoi analizate de Consiliul Director.
f. Membrii SRED pot face propuneri privind îmbunătățirea activității SRED.
CAPITOLUL V Îndatoririle membrilor
9. Îndatoririle membrilor sunt următoarele:
a. Membrii au datoria de a achita regulat cotizația anuală stabilită de Consiliul Director, de a respecta statutul și prevederile legale în vigoare și de a participa activ la manifestările științifice ale SRED.
b. Membrii SRED militează pentru menținerea prestigiului societății și participă la realizarea scopului și obiectivelor societății.
c. Membrii SRED pot promova activitatea SRED la nivel național și internațional, prin canale media, cu respectarea legislației în vigoare și a hotărârilor comitetului director.
10. Calitatea de membru încetează în unul din următoarele cazuri:
a. retragere la cerere;
b. excludere la propunerea Consiliului Director și aprobată de Adunarea Generală în cazul încălcărilor dispozițiilor Statutului sau ale legii;
c. deces
d. încălcarea gravă a regulilor, principiilor sau practicilor SRED, sau din alte motive severe;
e. alte cazuri prevăzute de lege;
11. Suspendarea calității de membru:
În cazul în care un membru nu își îndeplinește, până cu 7 zile înainte de data Adunării Generale, obligația de a achita cotizația anuală de membru, calitatea acestuia de membru, precum și toate drepturile aferente, vor fi suspendate de drept, fără punere în întârziere și fără o altă formalitate prealabilă. Măsura suspendării va fi ridicată de îndată ce medicul va achita integral sumele datorate, toate drepturile urmand a îi fi restabilite cu efect imediat, cu excepția dreptului de vot. Astfel, în cazul în care orice membru nu achită integral sumele datorate SRED până cel târziu cu 7 zile înainte de data la care se întrunește Adunarea Generală a SRED, acesta nu va putea exercita dreptul de vot pe perioada anului calendaristic respectiv, indiferent de chestiunea supusă votului.
CAPITOLUL VI Organizare
Adunarea Generală
12. Adunarea Generală este organul de conducere alcătuit din totalitatea asociaților. Conducerea Adunării Generale este preluată de Președintele Consiliului Director.
13. Adunarea Generală este convocată cel puțin o dată pe an, sau ori de câte ori este nevoie, prin hotarare a Consiliului Director, cu cel cel putin 7 zile lucrătoare înainte de data stabilita pentru organizarea Adunării Generale. Consiliul Director, va hotari, in functie de circumstante, formatul in care se va desfasura adunarea, respectiv fizic, hibrid (fizic+online) sau online, aspect ce va fi adus la cunostinta membrilor prin convocator.
14. În convocatorul privind Adunarea Generală se vor specifica locul și data ședinței sau, dupa caz, datele necesare in vederea conectarii la platfomele informatice ce vor gazdui sedintele online, data reconvocarii adunarii generale, pentru ipoteza in care la prima convocare nu este intrunit cvorumul, precum si ordinea de zi propusă. Orice probleme care nu sunt incluse pe ordinea de zi vor putea fi discutate în Adunarea Generală numai cu acordul membrilor.
15. Convocatorul va fi transmis prin intermediul poștei electronice, la adresa email indicată în formularul tip de înscriere, respectiv comunicată suplimentar în orice altă modalitate către Consiliul Director.
16. Atribuțiile Adunării Generale sunt următoarele:
a. Stabilirea strategiei și a obiectivelor generale ale Societății;
b. Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a bilanțului contabil;
c. Alegerea și revocarea membrilor Consiliului Director;
d. Alegerea și revocarea Cenzorului sau, dupa caz, a membrilor Comisiei de Cenzori;
e. Înființarea de filiale și/sau sucursale;
f. Modificarea actului constitutiv și al statutului;
g. Dizolvarea și lichidarea Societății, respectiv stabilirea destinației bunurilor după lichidare;
h. Excluderea membrilor care nu achită taxa anuală sau se fac răspunzători de alte abateri grave;
i. Alegerea Consiliului Director prin votul membrilor cu drept de vot;
j. Adunarea Generală este informată despre activitatea Consiliului Director;
k. Orice alte atribuții prevăzute de lege.
17. Solicitările privind agenda Adunării Generale trebuie trimise secretariatului cu cel puțin o săptămână înainte de data convocării.
18. Adunarea Generală se întrunește în mod valabil dacă la prima convocare participă cel puțin jumătate dintre asociații carora le este recunoscut dreptul de vot, in conditiile art. 10 din Statut. La debutul fiecarei Adunari Generale, Secretarul are obligatia de a indica numarul membrilor cu drept de vot, in raport de acesta urmand a se aprecia daca este intrunit cvorumul necesar (jumatate plus unu din membrii asociatiei). Hotărârile vor fi adoptate cu majoritate simplă (cel puțin jumătate + 1 din voturile valabil exprimate)
19. În cazul în care la prima convocare nu se întrunește cvorumul necesar, intrunirea adunarii generale se supenda si se reconvoaca in maximum 5 zile lucratoare de la data primei convocari, prin aceasta intelegandu-se ca lucrarile adunarii reconvocate pot avea loc chiar si in aceeasi zi, la o ora ulterioara. In cadrul celei de-a doua întâlniri se vor putea adopta hotărâri cu votul majorității, oricare va fi numărul celor prezenți. În cazul egalității de voturi, primează votul membrilor Consiliului Director.
20. Deciziile luate vor fi înregistrate într-un proces-verbal întocmit cu această ocazie de către un secretar de ședință, numit de Președinte, semnat de către Președintele Ședinței și de către secretar și comunicate electronic în termen de 10 de zile tuturor membrilor activi ai SRED.
21. Hotărârile Adunării Generale vor fi semnate de către Președintele Ședinței și de către Secretar iar în cuprinsul acestora se va face mențiune despre convocare, cvorum și votul exprimat de membri.
22. Votul membrilor poate fi în mod valabil exprimat și in format electronic si/sau prin corespondență, folosind adresa electronică individuală, in acord cu dispozitiile regulamentului si instructiunile de vot emise de Consiliul Director.
Consiliul Director
23. Organul de administrare al SRED este Consiliul Director. Consiliul Director poate împuternici una sau mai multe persoane cu funcții executive inclusiv persoane care nu au calitatea de membru, să exercite oricare din competențele acestuia.
24. Consiliul Director asigură punerea în executare a hotărârilor Adunării Generale.
25. Consiliul Director este ales o data la doi ani în cadrul Adunării Generale. Din Consiliul Director poate face parte oricare membru al SRED. Candidatul va trimite către secretarul SRED o cerere cu CV atașat și o scrisoare de intenție în care să explice contribuția sa la activitatea SRED și propunerile pentru dezvoltarea activității acesteia.
26. Consiliul Director are 15 membri. Mandatul membrilor Consiliului Director este de 2 ani cu posibilitatea de a fi realeși, cu excepția Trezorierului al cărui mandat este de 4 ani.
27. Consiliul Director este compus din:
a. Președinte Executiv (Președinte)
b. Președinte ales (Președinte viitor, Future President)
c. Fost Președinte (Past President)
d. Secretar, numit de către Președintele executiv dintre membrii activi SRED
e. Trezorier, ales o dată la fiecare 4 ani, prin votul direct al membrilor SRED, o dată cu alegerile pentru Consiliul Director
f. Membrii de Onoare – 2 membri
g. Consilieri – 8 membri:
– 7 membri aleși prin votul direct al membrilor SRED la alegerile organizate în cadrul AG, inclusiv un membru reprezentant al comisiei de Gastroenterologie a Ministerului Sănătății
– 1 membru din rândul tinerilor endoscopiști membri SRED (< 40 de ani la data alegerii), aleși tot prin vot în cadrul aceleiași AG dar pe listă separată
28. Președinții SRED (Președintele executiv, Președintele viitor și fostul Președinte) ca membri ai Consiliului Director se supun acelorași criterii minime de eligibilitate.
a. Președintele Executiv este ales o dată la 2 ani, cu posibilitatea reînnoirii nesuccesive a mandatului.
b. Propunerile pentru funcția de Președinte Executiv vor fi realizate de către membrii Consiliul Director, numai dintre membrii acestuia și comunicate membrilor SRED cu cel puțin 7 zile înainte de alegeri, împreună cu un scurt CV și cu planul de management.
c. Candidații nominalizați vor fi supusi votului Adunării Generale, după prezentarea prealabilă a CV-urilor si planurilor de management pentru perioada cat vor exercita funcția de președinte.
d. Președintele ales devine automat Președinte Executiv după încetarea mandatului Președin-telui Executiv, Președintele executiv devine Fost Președinte, iar Fostul Președinte devine Consilier.
29. Secretarul este numit de Președintele Executiv, dintre membrii Consiliului Director.
30. Adunarea Generală hotărăște alegerea Membrilor de Onoare ai SRED, care au adus contribuții definitorii pentru activitatea SRED și respectiv dezvoltarea endoscopiei digestive și/sau gastroenterologiei în România. Astfel de contribuții includ dezvoltarea programelor naționale (de tip AP-ENDO) sau a programelor de screening regionale și/sau naționale.
a. Membrii de Onoare fac parte de drept din Consiliul Director.
b. Consiliul Director stabilește dacă propunerea este pe perioadă nedeterminată, în funcție de hotărârea Adunării Generale.
31. În caz de deces sau demisie a oricăruia dintre membrii Consiliului Director, Adunarea Generală va numi persoana care sa îl înlocuiască în funcție de circumstanțe.
32. Numirea, înlocuirea, revocarea membrilor Consiliului Director vor fi hotarate prin Decizia Adunării Generale în conforrnitate cu legea română și cu prevederile Statutului.
33. Orice membru al consiliului director poate fi revocat de către Adunarea Generală, care numește, prin aceeași decizie, în locul celui revocat o altă persoană.
34. Consiliul Director se întrunește de cel puțin 4 ori pe an, în format fizic, hibrid (fizic + online) sau online. Membrii CD pot fi excluși dacă absentează consecutiv la 3 întâlniri fără o justificare întemeiată. Votul se poate realiza si electronic, prin intermediul uneia din platformele disponibile.
35. Consiliul poate programa grupuri de lucru pentru obiective specifice.
36. În exercitarea competenței sale, Consiliul Director are următoarele atribuții:
a. Prezintă Adunării Generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri și cheltuieli, bilanțul contabil, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli, respectiv programelor Societății;
b. Încheie acte juridice în numele și pe seama Societății;
c. Aprobă organigrama și politica de personal ale Societății;
d. Dispune suspendarea calității de membru în situația ne-achitării cotizației anuale de membru;
e. Convoacă Adunarea Generală, stabilind formatul în care aceasta se va desfășura, respectiv fizic, hibrid (fizic si online) sau online, ordinea de zi si modalitatea de exprimare a votului (fizic, electronic, corespondenta);
f. Intocmeste regulamentul si instructiunile privind modalitatea de exprimare a votului electronic/corespondenta;
g. Îndeplinește orice alte atribuții prevăzute de statut;
h. În scopul îndeplinirii atribuțiilor sale, Consiliul Director poate elabora un regulament propriu de funcționare.
i. Stabilirea cuantumului contribuției anuale datorate de membri;
j. Organizează comisii de lucru pe probleme specifice legate de activitatea SRED, pe care le însărcinează cu îndeplinirea unor obiective clare;
k. Stabilește posibilitățile de colaborare cu Ministerul Sănătății (prin intermediul Comisiei de Gastroenterologie a Ministerului Sănătății), respectiv Universitățile de Medicină și Farmacie, respectiv ale Societăți Profesionale naționale și internaționale.
37. Îndatoriri specifice ale Președintelui Executiv:
a. Conducerea Adunării Generale;
b. Pregătirea programului pentru întâlnirea Adunării Generale;
c. Supervizarea proiectelor în derulare aprobate de Adunarea Generală;
d. Informarea Adunării Generale despre proiectele propuse, despre activitatea curentă și obiectivele viitoare;
e. Întocmirea raportului financiar anual;
f. Contactarea companiilor farmaceutice pentru cooperare și sprijin;
g. Reprezentarea SRED in relatia cu tertii, inclusiv in actiunile in justitie;
38. Consiliul Director poate împuternici una sau mai multe persoane cu funcții executive, inclusiv persoane care nu au calitatea de membru ori sunt străine de Societate, pentru a exercita atribuțiile.
39. Reuniunile Consiliului Director au ca obiect analiza activității curente a Societății, în timpul scurs între reuniunile Adunării Generale.
40. Reuniunile Consiliului Director pot fi convocate în format fizic sau virtual (on-line) ori de cate ori este necesar de către oricare dintre membrii Consiliului Director sau ai Adunării Generale, cu înștiințare prealabilă de cel puțin 7 zile și se vor ține în locul sau în modalitatea concretă determinate de Consiliul Director sau Adunarea Generală.
41. Ședința Consiliului Director este legal întrunită în prezența a minimum 7 din numărul membrilor Consiliului Director. Deciziile Consiliului Director se adoptă cu majoritate simplă. Deciziile se înscriu într-un proces – verbal de ședință de către un secretar desemnat de Consiliul Director, iar procesul verbal va fi semnat de către secretar și Președintele Executiv.
42. Pentru exercitarea votului membrii Consiliului Director vor putea delega orice persoana care să le reprezinte interesele, desemnată de reprezentantul legal al fiecăruia dintre membrii sau de către persoana fizica membră a Consiliului Director, după caz.
43. Votul membrilor poate fi în mod valabil exprimat și in mod electronic si/sau prin corespondență.
Cenzorul
Adunarea Generală va numi Cenzorul, al cărui mandat are aceeași durată cu mandatul Consiliului Director. Cenzorul în exercitarea competenței sale, exercită următoarele atribuții:
a. Verificarea modului în care este administrat patrimoniul Societății;
b. Întocmirea de rapoarte si prezentarea acestora Adunării Generale;
c. Posibilitatea de a participa la ședințele Consiliului Director, fără drept de vot;
d. Îndeplinirea oricăror altor atribuții prevăzute în statut sau stabilite de Adunarea Generală.
CAPITOLUL VII Resurse financiare
44. Fondurile SRED se constituie în lei și în valută din următoarele surse: cotizațiile anuale ale fiecărui membru; taxa de participare pentru reclame; publicații periodice; subvenții, donații, sponsorizări; cotă parte din bugetul manifestărilor științifice; taxe anuale cursuri, simpozioane, congrese, etc.
CAPITOLUL VIII Sediul social
45. Sediul SRED este în București, Șoseaua Fundeni, nr. 258, cod poștal 72437, România, Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie